Faro Roncudo Percebeiro cabo Roncudo Cabo Roncudo Cruces do Roncudo Porto de Corme Corme nevado, 1956 Vistas Dunas da Barra Litoral Niñóns e porto de Santa Mariña. Vista aérea Praia de Ninóns Ponteceso de noite

Ponteceso. Os Camiños do Mar

"Ponteceso. Os Camiños do Mar" pretén recuperar i posar en valor el teixit immaterial vinculat a l’entorn mariner del municipi de Ponteceso (Costa da Morte - Galícia). El cap Roncudo, el dels mítics percebes; la vila de Corme amb la seva història pesquera i arrels en la marina mercant i en el cabotatge; la platja de Balarés, on va estar la mítica mina Titania i es va forjar part del patrimoni industrial del municipi, juntament amb les serradores i les sorreres de la ribera del riu Anllóns. Aquest, el riu de la comarca de Bergantiños, desemboca en aquest estuari, al qual va cantar el poeta del Rexurdimento gallec (s. XIX) Eduardo Pondal, i genera un ric espai intermareal natural protegit per les figures LIC (Lloc d’importància comunitària) de la Xarxa Natura 2000 i ZEPA (Zona d’especial protecció per a les aus). A mesura que les seves aigües dolces assaboreixen el salnitre de l’oceà Atlàntic i van donant forma a la ria de Corme i Laxe, el mateix mar és la nostra porta natural de sortida al món.

Totes les actuacions emmarcades en aquesta iniciativa estan basades en l’aprofitament dels recursos naturals i patrimonials d’una manera sostenible, tot evitant la creació de noves infraestructures i potenciant la recuperació de les existents en harmonia amb el seu context i les noves necessitats de la societat, amb la utilització de les noves tecnologies com a canal de comunicació. Tanmateix, abans de tot, "Ponteceso. Os Camiños do Mar" vol fomentar el respecte i el contacte amb la natura, el patrimoni immaterial i els llocs d’interès i promoure activitats saludables entre els futurs participants i/o beneficiaris d’aquest programa.

Vistes panoràmiques desd el monte Branco


Per això, aquesta és una iniciativa emmarcada en el turisme, però amb vessants clars com la salut (l’activitat esportiva de practicar senderisme), l’educació (amb la possibilitat d’interpretar el patrimoni, la natura, el riu, el mar, el marisqueig), la cultura (relació amb Eduardo Pondal, poeta nascut a Ponteceso) i la història (Titania, Pedra da Serpe, illa d’A Estrela, la cultura marinera, en què destaca la figura de l’il•lustre marí Mourelle de la Rúa –enterrat en el panteó de marins il•lustres a Cadis–, descobridor d’illes en el Pacífic i un dels exploradors més cèlebres de la història naval d’Espanya). Aquesta transversabilitat també es dóna en altres exemples com la conservació de la cultura i de professions relacionades amb el mar (percebeiros, anguleiros, areneros de l’Anllóns, mariners, cabotatge).

La iniciativa "Ponteceso. Os Camiños do Mar" és una acció de dinamització turística promoguda per l’Ajuntament de Ponteceso (la Corunya) i cofinançada pel Fons Europeu de Pesca, la Consellería do Medio Rural e do Mar de la Xunta de Galicia i el Ministeri d´Agricultura, Alimentació i Medi Ambient  a través del Grup d’Acció Costanera zona 3 - Costa da Morte (GAC 3).

  • GAC 3 Costa da Morte
  • Fondo Europeo de Pesca
  • Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente
  • Consellería do Medio Rural e do Mar
  • Web municipal Ponteceso
© 2012 Ponteceso. Os Camiños do Mar